Indtast søgeord:

Vælg ord:

SIRS – Sepsis – DIC

SIRS er kort for Systemisk Inflammatorisk Respons Syndrom.

Dette er en livstruende tilstand, hvor immunsystemet - inflammationsprocessen er ekstremt aktiveret og producerer enorme mængder af cytokiner, som påvirker blodkar til kontraktion eller dilatation, sådan at resultatet bliver perifer karkontraktion med nedsat gennemblødning af væv og central kardilatation og lavt BT.

Denne aktivering kan skyldes: 

  1. Infektion – hvis SIRS er udløst af infektion, kaldes tilstanden sepsis, og bakterier vil ofte findes i blodet.
  2. Andet, som aktiverer inflammation, oftest autoimmun tilstand eller store traumer.

Definitionen på SIRS:
Temperatur > 38 grader eller < 36 grader
Puls > 90/min
Respiration > 20/min
Leukocyt konc. i blod > 12 × 109 /L eller < 4 × 109 /L

Ledsagesymptomer:
Lavt BT, bleg, klam hud – pga. kredsløbsvigt Kulderystelser – pga. af temperaturstigning Kvalme, opkastning, diarré – pga. øget aktivitet i autonome nervesystem, og nedsat gennemblødning af tarm
Konfusion og sløvhed – pga. nedsat gennemblødning af hjernen og evt. små blodpropper
Højt bilirubin i blodet, protein i urinen – pga. af nedsat funktion af hhv. lever og nyrer Hurtig overfladisk vejrtrækning og lav iltmætning i blod – pga. mangel på surfactant i lungerne
Lav trombocyt konc. i blodet – pga. øget forbrug til mikrotromber, DIC
Lave koagulationsfaktorer og lavt fibrinogen i blodet – pga. af forbrug til dannelse og opløsning af mikrotromber - DIC.

Tilstanden er præget af lavt BT, dårlig perifer vævsgennemblødning med organsvigt fra samtlige organer, svær acidose pga. af nedsat lungefunktion og nedsat nyrefunktion. Trombedannelse og blødning. Behandling er en specialistopgave på intensivafdelingen ofte med inddragelse af dialyse, respirator. Dødeligheden er stor, op til 80 %, hvis patienten er så syg, at respiratorbehandling er nødvendig.

DIC er kort for Dissemineret Intravasculær Coagulation. Det er en livstruende tilstand, hvor både koagulation og fibrinolyse er hyperaktiveret. Der dannes bittesmå blodpropper – mikrotromber – overalt i organismen, og de forsøges opløst hele tiden, så alle koagulations- og fibrinolysefaktorer bruges op. Patienten koagulerer og bløder samtidig.

Vil du vide mere:
Inflammation
Heling af vævsskader – Sårheling
Cytokiner – Symptomer
Koagulation – Trombose – Emboli
Autoimmune sygdomme
Allergi
Cancer
Feber