Indtast søgeord:

Vælg ord:

Antigenpræsentation

Når det specifikke infektionsforsvar aktiveres, sker det ved, at en T-hjælperlymfocyt får præsenteret et proteinstof – et antigen.
Det specifikke infektionsforsvar skal nu uddanne T-dræberlymfocytter, der specifikt går ud og dræber celler med dette antigen på overfladen (en mikroorganisme), og udvikle et antistof, som kan binde dette antigen og ødelægge celleoverflader, hvor dette antigen findes.

De celler, der kan præsentere et antigen er:

Når en T-lymfocyt møder en celle med et ”fremmed” antigen på overfladen, så dræber T-lymfocytten cellen. Det dur ikke, hvis cellen med antigenet er en antigenpræsenterende celle, for så går aktiveringen af det specifikke forsvar i stå.

De antigenpræsenterende celler må altså kunne identificere sig, som sådanne. MHC II er det antigenpræsenterende kompleks. Det består af 2 dele:

  1. En identifikation af sig selv som hhv. makrofag, dendritcelle eller B-huskelymfocyt
  2. En receptor som fremviser antigenet

Når en makrofag eller en dendritcelle med et fagocytteret og medbragt antigen er svømmet i et lymfekar frem til en T-hjælper i f.eks. en lymfeknude, så starter den med at vise sin identifikation, ”se, jeg er makrofag, lad være at slå mig ihjel”, så lægger den antigenet frem på præsentationsreceptoren, ”se, hvad jeg har fundet”. Derefter aktiveres enten primærresponset, hvis antigenet er ukendt, eller sekundærresponset, hvis der allerede er huskelymfocytter.

B-huskelymfocytter har IgD antistof på celleoverfladen af den slags, som de har opskriften på. De svømmer rundt i blodet, og hvis de møder ”deres” specifikke antigen, så bindes det til IgD antistoffet, og masseproduktion af antistoffet starter. Når der er specifikke B-huskelymfocytter i blodet, så er der tale om sekundær respons, og så findes også specifikke T-huskelymfocytter, som skal aktiveres. B-huskelymfocytten migrerer derfor til lymfoidt væv og finder en T-hjælperlymfocyt, Den starter med at vise sin identifikation, ”se, jeg er B-lymfocyt, lad være at slå mig ihjel”, så præsentere den det fundne antigen, ”se, den her fjende er kommet igen, du skal vække de T-huskelymfocytter, som kender den”.

Vil du vide mere:
HLA vævstyper – MHC I og II. Organtransplantation. ”Designerbaby”
Vaccination
Antistoffer
Autoimmune sygdomme
Allergi
Type 1 reaktioner
Type 2 reaktioner
Type 3 reaktioner
Type 4 reaktioner
Cancer
HIV - AIDS