Indtast søgeord:

Vælg ord:

Antistoffer

Antistoffer dannes af plasmaceller i lymfoidt væv i kimcentre i lymfeknuder og milt, i tonsiller og på tarmvæggene. Plasmaceller er ”udviklede” B-lymfocytter, som har ”opskriften” på antistof mod et specifikt antigen.

Der findes 5 forskellige typer antistoffer:

 • IgM: Findes i blodet og er det første antistof, som produceres, når et virksomt er fundet. Det består af 5 forskellige antistofmolekyler, som kan reagere med hvert sit antigen. Det er den type, som ”ikke udviklede” B-lymfocytter indeholder.
  Kan binde komplement.
 • IgG: Findes i blodet, når ”opskriften” på et virksomt antistof er fundet og optimeret. Det et enkelt antistofmolekyle, og det er den antistoftype, som B-huskelymfocytter producerer små mængder af til blodet resten af livet. Der er langtidsholdbart – 4-6 mdr. - og kan passere placenta, så det nyfødte barn er beskyttet mod alle de mikroorganismer, som moderen har været inficeret med eller er vaccineret mod, i sine første levemåneder. Kan binde komplement.
 • IgA: Findes på slimhindeoverflader i øjne, næse-mund-svælg, i tarmsystemet, i urinvejene, i spyt, tårer og modermælk. Det er et enkelt antistofmolekyler, men i tarmen er 2 bundet sammen med et lille molekyle, som forhindrer, at proteinopløsende fordøjelsesenzymer ødelægger det. Det produceres lokalt: IgA på slimhinder i svælg og luftveje er produceret i tonsiller og rettet mod mikroorganismer i svælgets normalflora og mod de mikroorganismer, som findes i luften, hvor man færdes.
  IgA på tarmoverfladen er dannet i lymfoidt væv i tarmvæggen og er rettet mod bakterier i tarmens normalflora og patogene tarmbakterier, som tarmen har mødt gennem føden.
  IgA på urinvejenes overflader stammer fra tarmen og er rettet mod tarmfloraen. IgA i modermælk er også dannet i lymfoidt væv i moderens tarmvæg og rettet mod hendes tarmflora. Når barnet fødes, kontamineres det med moderens tarmflora. Når det drikker råmælken, som har meget høj koncentration af IgA rettet mod denne flora, så sætter dette IgA sig på dets tarmslimhinde og beskytter barnet mod infektion og diarré.
 • IgE: Findes på overfladen af basofile granulocytter og mastceller. Det er et enkelt antistofmolekyle. Når det binder sit specifikke antigen, så udtømmer disse celler, deres histamin og starter en inflammation. Er ansvarlig for de allergiske type 1 reaktioner, (anafylaktiske).
 • IgD: Sidder på overfladen af B-huskelymfocytter og repræsenterer det specifikke antistof, som den har ”opskriften” på. Det er et enkelt antistofmolekyle. Hvis B-huskelymfocytten møder ”sit” antigen, bindes det til IgD, og den stimuleres til at skrue op for produktionen af IgG til fuld styrke, og B-huskelymfocytten vandrer til den nærmest lymfoide væv og præsenterer antigenet for en T-hjælpen celler, som så sørger for at aktiverer T-huskelymfocytter.