Indtast søgeord:

Vælg ord:

Type 1 reaktioner

Type 1 reaktioner - anafylaktisk hypersensitivitet

Når det specifikke infektionsforsvar præsenteres for et antigen fra en mikroorganisme, vil der blive udviklet antistof mod antigenet. Der dannes bl.a. IgE, som sidder på overfladen af neutrofile granulocytter i blodet og mastceller i bindevæv.
Begge celletyper har granula med histamin i deres cytoplasma, som udtømmes, når IgE på overfladen binder sit specifikke antigen (fra mikroorganismen), og der opstår inflammation i området.

Ved en fejlkodning i det specifikke infektionsforsvar kan der udvikles antistof (bl.a. IgE) mod udefra kommende proteiner, der i sig selv er uskadelige. Sådanne proteiner, som er antigene kaldes allergener. En allergi er opstået. Når mastcellers og basofile granulocytters IgE binder deres allergen, udtømmes histamin, og det opstår en lokal inflammation – udløst af en allergi.

Histamin er årsag til alle symptomer ved denne type allergier:

  1. Kapillærdilatation, øget karpermeabilitet og ødem, hævelse og væskeudsivning gennem slimhinder
  2. Kontraktion af glat muskulatur i bronchier og tarmkanal
  3. Kløe.

Denne type allergisk reaktion kaldes en type 1 reaktion (anafylaktisk reaktion), og kan udløses både af mastceller og af basofile granulocytter.

Udløst af lokale mastceller:
Høfeber: Hævede, kløende slimhinder i næse, svælg og øjne, næse- og tåreflod, røde øjne.
Astma: Kontraktion af glat muskulatur og hævede slimhinder i bronchier og vejrtrækningsbesvær.
Urticaria (nældefeber): Røde hævede kløende plamager på huden.
Visse madallergier: Opkastning og diarré.

Behandlingen er antihistamin tabletter både som forebyggende og som behandling. Ved astma suppleret med ß2-receptorstimulernde midler f.eks. Bricanyl eller Ventoline

Udløst af basofile granulocytter i blodet:
Anafylaktiske chok: Ved kontakt med allergenet (f.eks. medicin, bi- eller hvepsegift) udtømmer basofile granulocytter deres histamin i blodet, hvilket får alle blodkar overalt i organismen til at dilatere, bronchier kontraheres.
Den anafylaktiske reaktion starter oftest med kløe i håndflader og fødder, åndenød, utilpashed, evt. kvalme og kolik.
BT falder til umåleligt, pulsen stiger og personen går i shock og dør i løbet af få minutter.

Behandlingen er adrenalin injektion med det samme. Personer med kendt bi- eller hvepseallergi bør bære en adrenalinpen på sig i sæsonen.

Vil du vide mere:
Antigenpræsentation
Antistoffer
Allergi