Indtast søgeord:

Vælg ord:

Type 3 reaktioner

Type 3 reaktioner - immunkompleksmedieret hypersensitivitet

Når det specifikke infektionsforsvar præsenteres for et antigen fra en mikroorganisme, vil der blive udviklet antistof mod antigenet.
Når antistof bindes til antigenet på bakterieoverfladen, ødelægges denne, og mikroorganismen dør (cytolyse).
I nogle tilfælde er binding af komplement til antistof-antigen komplexet nødvendigt for at udløse cellemembranødelæggelsen.

Immunkomplekser (antistof-antigen) og komplement spiller en stor rolle i mange immunologiske lidelser. Hvis løsrevne immunkomplekser binder komplement og kommer i kontakt med celleoverflader, vil disse opløses, og cellerne gå i stykker. Det kaldes type 3 reaktioner (immunkompleksmedieret hypersensitivitet).

Glomerulonefritis er en inflammation (betændelsestilstand) i nyrerne, som opstår hvis immunkomplekser ”fanges” i de små kapillærer i nyrernes glomeruli og der binde komplement, så vil endothelcellerne i glomeruli gå i stykker. Disse immunkomplekser kan opstå efter infektion med forskellige typer bakterier, men oftest er det ß-hæmolytiske streptokokker, som er den hyppigste årsag til bakteriel halsbetændelse (hyppigste årsag til halsbetændelse er virus). Risikoen for udvikling af glomerulonefritis efter halsbetændelse er den ene af årsagerne til, at man altid giver penicillin ved streptokokhalsbetændelse eller streptokokinfektion i det hele taget.

Reaktiv artritis (betændelsestilstand i led, som reaktion på en infektion) kan ses efter infektion med en lang række bakterier f.eks. en tarminfektion med yersiniabakterien, eller gonorré, hvor immunkomplekser udfældes i synovia (ledslimhinden) og binder komplement.

Farmers lung og mellunger er inflammationstilstande (betændelsestilstande) i lungerne hos en person, der har dannet antistoffer mod et antigen på en svamp, der angriber korn. Når personen indånder støv fra korn eller mel med svampen i, så dannes immunkomplekser mellem antigen og antistof i lungerne, komplement bindes og en kraftig inflammation opstår.

Vil du vide mere:
HLA vævstyper – MHC I og II. Organtransplantation. ”Designerbaby”
Antigenpræsentation
Antistoffer
Komplement
Autoimmune sygdomme
Allergi