Indtast søgeord:

Vælg ord:

Behandling med interferon

Der findes 3 typer interferon: Alfa interferon, beta-interferon og gamma-interferon.
Alfa- og beta-interferon produceres af virusinficerede celler.
Gamma-interferon produceres af T-hjælperlymfocytter i det specifikke infektionsforsvar og af NK-celler i det uspecifikke.

Alle 3 typer kan fremstilles recombinant: Det menneskelige gen for det aktuelle interferonprotein kendes og kan kopieres, hvorefter kopien af genet indføres i en mikroorganisme – ofte en E. coli bakterie, som derefter med sin egen proteinsyntese producerer interferon, som er helt identisk med interferon produceret i menneskeceller. Det kan opsamles og anvendes til behandling.

Ved behandling med interferon injiceres dette subcutant 3 gange ugentlig.
Bivirkninger: Alle 3 typer interferon har kraftige bivirkninger i form af influenzalignende symptomer med feber, muskelsmerter, hovedpine.

Alfa-interferon har både antiviral og antitumor effekt og anvendes i behandlingen af kronisk hepatitis B og C, forskellige typer leukæmier og lymfomer, samt myelomatose.
Hepatitis B er en virusinfektion, som smitter med blod og seksuel kontakt. Kun ca. 10 % udvikler kronisk infektion, som kan føre til udvikling af skrumpelever og/eller leverkræft. Hepatitis C er en virusinfektion, som smitter med blod, og bliver kronisk. Den diagnosticeres oftest først, når der er svær skrumpelever og svigtende leverfunktion.

Beta-interferon har antiviral effekt og dæmpende effekt på T-hjælperlymfocytaktivitet og anvendes i behandlingen af multipel sklerose (MS). MS er en sygdom, hvor immunsystemet går til angreb på myelinproducerende celler i centralnervesystemet (autoimmunt). Det menes at de myelinproducerende celler har fået ændret overfladeantigener, som nu opfattes som ”fremmede” af immunsystemet, og at denne ændring skyldes en virusinfektion.

Gamma-interferon har antiviral væksthæmmende effekt og stimulerer makrofagers evne til fagocytose og bakteriedrab. Det anvendes i behandlingen af en kronisk granulomatøs sygdom (CGD). CGD er en sjælden arvelig sygdom, hvor fagocyterende cellers evne til fagocytose og celledrab er stærkt nedsat, og patienterne har alvorlige bakterieinfektioner hele tiden, og der opstår granulomdannelser (knuder af indkapslede kroniske infektioner) i vævet.

Vil du vide mere:
Leukæmi – Malignt lymfom
Cytokiner – Symptomer
Cancer
Virusinfektion – forløb