Indtast søgeord:

Vælg ord:

Parasitter: Flercellede

En parasit er en snylter, som optager næring fra den organisme, den snylter på. Parasitter kan være encellede, Protozoer f.eks. Amøber, Toxoplasmer eller Malariaparasitter, eller flercellede, Metazoer f.eks. orm og Leddyr f.eks. lopper og flåt.

Ofte har metazoerne en kompliceret livscyklus med mellemværter f. eks. Bilharziose (Schistosomatyper): ferskvandssnegle og svinebændelorm: svin. Mange af leddyrene fungerer som vektorer for såvel bakterie-, virus- og protozosygdomme f. eks. spreder skovflåt Borreliabakterien og lopper spreder pestbakterien.

Metazoer – orm: Der findes 2 typer orm: Fladorm og rundorm.
Fladorm: Ikter – som er ansvarlige for den i verden, men ikke i Danmark, meget udbredte sygdom Bilharziose - og bændelorm. Rundorm: Spoleorm, børneorm, piskeorm, trikiner og filarier. De 4 første findes i Danmark, mens de forskellige filariatyper findes i troperne, de lever og vandrer i bindevæv i forskellige organer og kan give kronisk lymfødem (elefantiasis) pga. tilstopning af lymfekar.

Bændelorm Tæniatyper: Der findes mange forskellige bændelorm, og de har alle mellemværter: Svin, kvæg, fisk, undtagen dværgbændelormen, som smitter fra menneske til menneske.
De kønsmodne bændelorm lever i menneskets tyndtarm, nogle typer kan blive op til 10 m lange, ofte giver de ikke andre symptomer end vægttab. Æg udskilles med afføring, og hvis æggene spises af den rigtige mellemvært, så udklækkes larver, som kravler ud i dyret muskulatur, hvor de danner små blærer, kaldet tinter. Hvis et menneske spiser kød med tinter, vil tinterne opløses i tarmen og udvikles til bændelorm.
Risikoen for bændelorm er en af årsagerne til, at man ikke skal gøde med menneskeafføring, og til at den lovpligtige kødkontrol omfatter undersøgelser af alle slagtede dyr for tinter, trikiner (se senere) og bakterielle infektioner.

Børneorm Enterobius Vermicularis er ikke sjældne. Det er sytrådstynde ½-1 cm lange hvide orm, som lever i tarmen. Hunnerne vandrer til endetarmsåbningen og lægger deres æg. Det kløer, børnene kløer sig, får æggene på fingrene og putter fingrene i munden.

Både Spoleorm Ascaris Lumbricoides, som ligner regnorm og lever i tyndtarmen hos inficerede personer og Piskeorm Trichuris Trichiura, som er sytrådstynde 3-5 cm lange og lever i colon, findes i Danmark. De giver som regel kun symptomer, hvis der er mange.

Trikiner lever i muskelvæv hos mennesker og kødædende dyr, særlig rotter og svin. På larvestadiet invaderer de lymfekar og kan giver svære skade med ødemer og muskelsmerter.

Leddyr:
Lus: hovedlus, kropslus og fladlus, lopper, flåt og fnatmider, som gnaver gange i huden, er de mest almindelige i Danmark. Fælles for lus og fnat er, at de lever hele deres liv på mennesker og overføres ved kropskontakt, mens det kun er de voksne lopper, der lever på mennesker, æg og larvestadiet foregår i støv og f. eks. gulvsprækker. Lus er vektor for plettyfus (Rickettsier), og lopper for pest (bakterier).
Flåt er en mide, der har hjorte og harer som hovedværter, men kan også angribe mennesker og hunde. Flåt kan være vektor for forskellige Rickettsier, forskellige Arbovirus og Borreliabakterier.

Vil du vide mere:
HIV – AIDS