Indtast søgeord:

Vælg ord:

Heling af vævskader – sårheling

Ved skader i væv f.eks. hud, bindevæv eller et hvilket som helst andet væv, migrerer leukocytterne til området.
De tiltrækkes kemotaktisk af rester af ødelagte celler, og starter en inflammation, hvor
1) neutrofile granulocytter og makrofager fagocytterer og fjerner celleaffald
2) basofile granulocytter udskiller histamin, så leukocytter og koagulationsfaktorer og fibrinogen kan komme ud af blodkarrene
3) eosinofile granulocytter fjerner immunkomplexer, hvis antistoffer er involverede i skaderne.
Når koagulationsfaktorerne kommer i kontakt med kollagen og vævstrombin fra ødelagte celler, aktiveres koagulationsprocessen, og fibrin udfældes i det skadede væv.
Ca. 7 min efter udfældning trækker fibrintrådene sig sammen og reducerer dermed hullet – man kan se det på et sår i huden, det ser ud, som om der er en rynketråd hele vejen rundt.

Makrofagerne styrer det hele med cytokiner og udskiller også et stof, der kaldes angiogenesefaktor, der tiltrækker endothelceller, som allerede få timer efter, at skaden skete, begynder at danne nye kapillærer i det skadede væv, og lige i hælene på endothelcellerne kommer fibroblaster, som begynder at danne bindevæv og bruger fibrinfibrene som skabelon. Dette tidlige arvæv hedder granulationsvæv, det er blårødt, og består af mange små nye kapillærer og bindevæv. Bindevævet bliver i løbet af de første uger mere fast - fibrose.
Nogle mennesker (genetisk bestemt) og børn danner meget rigeligt granulationsvæv, det giver brede ar.
Efter nogle måneder begynder arvævet at bløde op – det klør – og så nærmer konsistensen af arvævet sig noget mere normalt.

Hvis skaden sker i et væv med stamceller som f.eks. hud, vil disse begynde at deler sig og danne ny vævsceller fra kanten. Det betyder, at et lille sår lukkes med hudceller, og der bliver ikke et ar. Men ved større sår, vil heling centralt blive med bindevæv, mens kanterne heler med hudceller, så der bliver et ar, men det bliver mindre end det oprindelig sår.

I væv uden stamceller, f.eks. muskelvæv, sker heling udelukkende med bindevæv – fibrose – og fibrose skrumper altid, hvilket giver kontrakturer.

Vil du vide mere:
Inflammation
SIRS – Sepsis. DIC
Koagulation – Trombose – Emboli